Annie, Ella, Margit och Percy Quensel 1917

1911 disputerade Percy i geologi vid Uppsala universitet och senare samma år gifte han sig med Annie i Wien. Percy och Annie företog många och långa resor tillsammans och också var och en för sig. Annie lärde sig snabbt felfri svenska och började skriva om sina intryck under resorna. Under många år skrev hon sedan reportage och gjorde intervjuer över hela världen med vetenskapsmän, konstnärer, furstar, maharadjor och kungligheter för Veckojournalen och DN. Bl a intervjuade hon Gandi i Indien. Hon umgicks med dåvarande ryska ambassadören i Stockholm, Alexandra Kollontaj och reste också flera gånger till Ryssland. Kring Röda Torget heter en bok hon skrev efter besök i Moskva.

Percy blev - som sin far - professor vid Uppsala universitet, men i ämnet geologi. Senare övergick han till en professorstjänst i Stockholm.

1914 föddes dottern Margit Sonja Annie (2:6:2 1:1)– min mor – i Uppsala. Den lilla familjen bodde i Trädgårdsvillan hos Florence och Oscar under det följande året och flyttade sedan till en våning i närheten. 1917 föddes Margits lillasyster Ella (2:6:2:1:2). När Percy tillträdde sin professur i Stockholm flyttade familjen till Östermalm, först till Floragatan och senare till Kommendörsgatan 35 där Percy sedan bodde kvar under resten av sitt liv, också sedan han blivit änkling.

Florence och Oscars dotter Winifred, ”Kitty” gifte sig med en kapten Helling och flyttade till Stockholm.


Florence Quensel

1915 avled Oscar Quensel och Florence blev änka, 59 år gammal.

Hon donerade då Trädgårdsvillan till Uppsala kvinnliga studentförening  med det ovanliga förbehållet att ingen man fick komma över tröskeln! Efter moget övervägande såg sig studentföreningen tvungna att tacka nej till gåvan. Det fanns helt enkelt inga kvinnliga hantverkare att tillgå för husets underhåll och man kunde inte heller bortse från att det förekom att de kvinnliga studenterna hade fästmän. Huset såldes och har sedan dess bytt ägare och byggts om ett antal gånger.

Florence ville flytta närmare sina barn Percy och Kitty som båda bodde i Stockholm med sina familjer och köpte en villa i Djursholm, Friggavägen 24, som hon döpte till Braemar cottage. Där bodde hon sedan från 1916 till sin död 1945.

   

Både Percy och Annie reste ofta och länge runt i världen och familjen hade en trotjänarinna, Hulda, som tog hand om barnen och hemmet. Senare övertog fröken Emma Backström den uppgiften ända fram till Percys död 1966.

Barnen, Margit och Ella, var ofta på besök hos farmor Florence i Djursholm. Margit har berättat hur hon som barn trodde att de reste till England varje veckoslut när de besökte farmor. Farmor Florence talade under hela sitt liv alltid uteslutande engelska och fortsatte att leva helt engelskt.

Under flera av föräldrarnas långresor kom Margit att bo hos Florence och också periodvis gå i skolan i Djursholm. Florence uppmuntrade barnbarnets sportintressen och lät henne rida och segla. Margit har också berättat att Florence uppskattade praktiskt hantverkskunnande. I Djursholm hos farmor fick Margit ta sig an olika projekt som att knacka mässingsplåt till mönstrade ljusbrickor, brodera och också egenhändigt bygga en kanot som hon sedan paddlade i skärgården.


Annie Quensel, porträtt målat av Lazlo i London

Percys maka Annie dog vid 45 års ålder, 1931,  pga. blodförgiftning i samband med en blindtarmsoperation i Stockholm (före antibiotikans tid).

Margit utbildade sig så småningom till psykolog och blev psykoanalytiker. Hon gifte sig 1939 med Curt Norell som – liksom Margits farfar Oscar– var teolog. 1942 föddes deras första barn, sonen Staffan Erik (2:6:2 1:1:1) som Florence hann lära känna innan hon dog 1945, 89 år gammal.

 


Florence med barnbarnet Margit och Barnbarnsbarnet Staffan i Djursholm 1943

Florence ligger begravd på Gamla Örgryte kyrkogård i Göteborg tillsammans med Oscar och hans föräldrar liksom numera också sonen Percy med maka Annie.

Margit och Curt fick två barn till; Thomas Percy (2:6:2 1:1:2) född 1944 och mig, Annie Elisabeth född 1950. Vår äldste bror Staffan dog en för tidig död 1999. Han hade inga barn.

Thomas har två barn, Daniel (2:6:2 1:1:2 1) född 1973 och Sonja (2:6:2 1:1:2 2) född 1975. Sonja är gift med amerikanen Jesse Connor, bor i Phoenix, Arizona och väntar sitt första barn i december 2007. Jag, Annie är gift med Hugh Beach och vi har två döttrar, Ellinor (2:6:2 1:1:3 1) född 1990 och Elisabeth (2:6:2 1:1:3 2) född 1992, båda adopterade som nyfödda i Sao Paulo, Brasilien.

Margits syster Ella utbildade sig till sjukgymnast och hette som gift Adde. Hon fick en son, Toni, som dog i en bilolycka 1965, vid 20 års ålder.

Ella var då skild och bodde sedan många år utomlands, bl a på Seychellerna, i dåvarande Persien, i Nepal, på Zanzibar och Madagaskar, i Kuwait och de sista åren i Spanien där hon hade en matt- och textilaffär i Granada. Periodvis kom hon till Sverige och reste då landet runt och föreläste/berättade dramatiserade versioner av spännande händelser och äventyr i fjärran länder. Hon dog i sviterna efter en bilolycka i Spanien 1976.

Margit älskade också att resa och företog många långa resor runt om i världen. Hon var djupt engagerad i sitt arbete som psykoanalytiker och handledare och arbetade fram till veckan före sin död 2005 då hon var knappt 92 år gammal. Hon gick sina egna vägar och följde sin egen övertygelse, bl a lämnade hon den då totalt dominerande freudianska psykoanalytiska föreningen och startade en ny förening, Holistiska föreningen, som hon senare också lämnade. Hon var just ingen föreningsmänniska men hade ett nätverk av internationella kollegor och en grupp medarbetare och adepter här hemma i Sverige.

Curt, hennes make avled året innan, också han i en ålder av 92 år.

Margit, Curt och Ella ligger begravda på Djursholms begravningsplats, alldeles nedanför klockstapeln. Tidigare var också Percy och Annie begravda där, men Percy hade ordnat med att hans och Annies stoft senare skulle flyttas till graven i Gamla Örgryte där också Florence och Oscar är begravda, och det gjordes också.


Percy Quensel

När jag letar bland gamla papper för att samla fakta till den här texten hittar jag gratulationsbrev till min mor Margit med anledning av min födelse 1950, från Florence systrar Aunt Caline (2:6:10 b) och Aunt Connie (2:6:8 b). Båda skriver på engelska.

En liten kuriosaberättelse:

På fasaden på Trädgårdsvillan i Uppsala sitter numera en plakett med lite historik om huset. Där berättas om Florence och Oscar. Plaketten kom upp för kanske fem år sedan eller så. På plaketten står Florence hela namn: Eleonore Florence Elisabeth. Jag har alltid hört om henne som ”Gran” men jag visste ju också att hon hette Florence. Däremot visste jag inte att hon också hette Eleonore Elisabeth. Och så heter mina döttrar Ellinor och Elisabeth! Släktens vingslag...

Ännu en lustig detalj är att min man Hugh är engelskspråkig (från USA) och att vi talar engelska hemma. Han är också professor vid Uppsala universitet (kulturantropologi) och hans institution låg under många år på Trädgårdsgatan, snett emot Trädgårdsvillan.

Bromma i oktober 2007
Annie Norell Beach (2:6:2 1:1:3)

Källor och referenser:

Percy Quensel: Mina minnen från ett långt och händelserikt liv (inte publicerat)
Maja Sandler: Från Lillgården till Arvfurstens palats  Rabén & Sjögren 1971
Carl Skottsberg: Båtfärder och vildmarksritter. Minnen från en forskningsfärd genom Patagonien och Eldslandet.  Sth 1909
Trädgårdsgatan 11.
Broschyr producerad av annonsbyrån Hera (som är hyresgäst i huset)
Tidningsklipp, brev och privata anteckningar.

 

 

Webmaster: Maud Dickson